Brandschilderen van glas bij De Eijnderic in Nistelrode

Zoals vroeger het prachtige gebrandschilderde glas in kerkvensters werd gemaakt, zo kun je aan de slag om in 12 lessen de basistechnieken van het brandschilderen zelf onder de knie te krijgen.


Modern jasje

Om de vaardigheid in de vingers te krijgen, maak je als cursist eerst enkele proefstukken. De schilderingen zijn gebaseerd op afbeeldingen van de tegenwoordige tijd. Huub van Cruchten, de docent brandschilderen op glas, vertelt: “Met moderne tekeningen krijgt brandschilderen een nieuwe dimensie. Als cursist kun je natuurlijk ook een eigen geliefde tekening gebruiken voor de oefenwerkstukken. Dat maakt het helemaal speciaal!”


Contour en Grisaille tekeningen

Daarnaast wordt tijdens de cursus geoefend met het aanbrengen van contourverf. Ook de techniek van de grisaille tekeningen wordt geleerd. Huub: “Na een paar weken brengen we kleuren aan op het glas. Het is bijna onvoorstelbaar wat met deze technieken gemaakt kan worden, wat hiermee mogelijk is en welk resultaat je kunt bereiken.”


Zilvergeel

“En als je deze technieken hebt geoefend, gaan we verder met het aanbrengen van zilvergeel. Dit is een heel speciale kleur die veel in kerkramen wordt gevonden. Het bijzondere hiervan is het specifieke ovenbrandproces.” Huub kijkt uit naar het de laatste lessen van de cursus, want, zegt hij: “Als we alle technieken hebben geoefend, maken de cursisten een eigen master werkstuk, waarin alle geleerde technieken worden toegepast.”


Hier vind je alle informatie over de cursus >>


< Terug naar het overzicht