Nieuwe cursus in het najaar: brandschilderen van glas!
Als kind maakte de bekende Osse glaskunstenaar Huub van Cruchten al glasversieringen voor de kassen van zijn vader, die tuinder was. De gevonden scherven van het kassen-glas bewerkte hij tot ware kunstwerkjes. Begin deze eeuw voltooide hij in België de hoogst-mogelijke opleiding in het vakgebied van glazenier. Huub van Cruchten is een glaskunstenaar in hart en nieren. Sinds meer dan tien jaar geeft hij les bij de Eijnderic.
Huub van Cruchten zorgt in het nieuwe cursusaanbod van de Eijnderic dit najaar voor een bijzondere nieuweling: brandschilderen van glas. In twaalf lessen bespreekt hij de belangrijkste processen van brandschildering. Er wordt ook geoefend, want aan de hand van een voorbeeldtekening maken cursisten een echte brandschildering.
Om deze cursus te kunnen volgen, is geen voorkennis nodig. Wel moet je als cursist over een goede dosis geduld beschikken en heel precies kunnen werken!
Tijdens de cursus worden de belangrijkste processen van brandschildering besproken en geoefend. Het is niet de bedoeling om de gemaakte brandschildering later te gebruiken in glas in lood ramen. Dit aspect komt aan de orde in een vervolgcursus. De aandacht is in deze cursus gericht op de techniek. Daarom besteedt Huub in de cursus aandacht aan:
Contourtekenen met traceer penselen.
Aanbrengen van grisailles en bewerken hiervan.
Aanbrengen zilvergeel.
Aanbrengen van transparante kleuren.
Materialen, kwasten, penselen en andere hulpmiddelen.
600 graden
Brandschilderen van glas is een precies en geduldig werkje. Globaal bestaat het proces van brandschildering uit de volgende stappen. Eerst worden contourlijnen op het glas aangebracht en ingebrand bij ruim 600 graden. Daarna worden de grisailles (grauwtekening, schaduw effecten) gemaakt en ingebrand. Als laatste komen de kleuren.
Ook modern
“Bij mijn opleiding hoorde indertijd ook het brandschilderen van glas”, vertelt Huub in zijn atelier, dat vol staat met kleurig glas-in-lood, fusing-kunstwerken en geëtst en gezandstraald glas. “Tot enkele jaren geleden deed ik er niet zo veel mee, omdat andere technieken hun aandacht opeisten. Maar steeds meer blijkt brandschilderen van glas niet alleen gebruikt te worden bij restauraties. Ook moderne uitingen van glas kunnen gebrandschilderd worden. Daarom haalde ik mijn techniek op. Het lijkt me geweldig om dat ook met cursisten te gaan delen.”
Wil je meer weten of je opgeven? Klik hier voor meer informatie
< Terug naar het overzicht