Leeskring Literatuur en (kunst)- geschiedenis


Aantal lessen8
Prijs € 80.00

Alleen met een boek op de bank is leuk. Maar het is nog leuker als je over het boek, de schrijver en literatuur kunt praten met anderen. Daarom zijn veel mensen lid van een leeskring. Een leeskring is een kleine groep mensen die tijdens een aantal weken hetzelfde boek leest. Ze komen daarna samen om te praten en te discussiëren over het boek.

De leeskring in de Eijnderic bestaat uit een groep van maximaal tien lezers. De titels die in de afgelopen jaren zijn gelezen en besproken zijn zeer gevarieerd. Op de boekenlijst staan zowel oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur als vertaalde boeken. In seizoen 2018-2019 staat o.a. de winnaar van de Libris-Literatuurprijs van het voorafgaande jaar centraal. Maandelijkse bijeenkomsten op woensdagmiddag van 13.30-15.30 óf op donderdagavond 19:30-21:30. Klik hier om door te gaan naar de leeskring van donderdagavond.

Tiny la Roi leidt de leeskring. Zij is afgestudeerd in kunst- en cultuurwetenschappen met een specialisatie op het gebied van (jeugd)literatuur.


De eerste twee boeken die we gaan lezen zijn :
26-09-2018: Alfred Birney: De tolk van Java 
Een complexe familiegeschiedenis over relatie tussen vader Arto en zoon Alan, vanuit het perspectief van de zoon. De Nederlandse koloniale geschiedenis in voormalig Nederlands-Indië is bepalend voor de onderlinge verhoudingen. Hoe past dit verhaal bij ons beeld van die geschiedenis? 


Uit het juryrapport van de Libris Literatuurprijs 2017:
‘In zijn roman De tolk van Java rekent Alfred Birney af met talloze mythen over ons koloniale verleden en de directe gevolgen daarvan voor de betrokkenen en hun nazaten. Enerzijds doet hij dat aan de hand van de herinneringen van een getraumatiseerde KNIL-militair in de Bersiap, de gewelddadige periode in Nederlands-Indië die begon na de capitulatie van de Japanners in 1945 en eindigde met de politionele acties van 1947 en 1949. Deze bloedige, wrede tijd wekt de schrijver op een originele en bovenal volstrekt geloofwaardige manier tot leven.’

24-10-2018: J.M. Coetzee: In ongenade
David Lurie heeft zijn leven prima op orde. Zijn stelregel is: `volg je temperament', en het zijne is koud, eenzelvig. Wanneer hij door zijn temperament in korte tijd ‘in ongenade’ valt, verruilt hij Kaapstad voor de provincie en trekt in bij zijn dochter Lucy. Dan slaat na korte tijd het noodlot toe. De reactie van vader en dochter daarop zijn tegengesteld aan elkaar. Is er (voor hen) nog perspectief in Zuid-Afrika?






Materialen
De eerste twee boeken die we gaan lezen zijn :
26-09-2018 1. Alfred Birney: De tolk van Java
24-10-2018 2. Coetzee: In ongenade

Andere boeken die we samen bespreken:
21-11-2018: Griet op de Beeck, Het beste dat wij hebben
19-12-2018: Marcel Vaarmeijer, Voor wie ik heb liefgehad
16-01-2019: Tommy Wieringa, De heilige Rita
13-02-2019: J. Bernlef, Onbewaakt ogenblik
13-03-2019: Elena Ferrante, De geniale vriendin (Deel 1 van de Napolitaanse romanserie)
10-4-2019: Julian Barnes, Het tumult van de tijd

U kunt zich helaas niet meer inschrijven voor deze cursus/workshop.

Bekijk ook andere cursussen uit deze categorie